E163
Antocyjany
obojętny /
Barwniki
Jest chemicznym dodatkiem do żywności. Używany jako czerwono-fioletowy...
E171
Tlenek tytanu(IV)
obojętny /
Barwniki
W nowoczesnych technologiach znajduje on zastosowanie do wytwarzania...
E320
Butylohydroksyanizol (BHA)
szkodliwy /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Stosowany głównie jako konserwant i przeciwutleniacz w produktach...
E322
Lecytyny
obojętny /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Jest dostępna komercyjnie w postaci czystej i stosowana jako dodatek do...
E414
Guma arabska (guma akacjowa)
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Guma arabska jest stosowana w lecznictwie jako środek osłaniający w...
E420
Sorbitol
podejrzany /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Występuje jako : sorbitol, syrop sorbitolowy
Stosowany jako dodatek do...
E421
Mannitol
podejrzany /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Mannitol jest zaliczany to diuretyków osmotycznie czynnych. W Polsce w...
E422
Glicerol
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Jest stosowana przy produkcji kremów, pomadek i innych produktów...
E903
Wosk carnauba
obojętny /
Słodzące
Używany jest do utwardzania wosku pszczelego, w konserwacji dzieł sztuki,...
E950
Acesulfam K
szkodliwy /
Słodzące
W temperaturze pokojowej związek ten występuje w postaci białych...
E951
Aspartam
szkodliwy /
Słodzące
Stosowany masowo jako sztuczny środek słodzący (słodzik) w produktach...
E953
Izomalt
podejrzany /
Słodzące
Niskokaloryczny i nie powodujący próchnicy masowy środek słodzący o...
E955
Sukraloza
podejrzany /
Słodzące
Jest stosowana jako słodzik nie dostarczający do organizmu kalorii, gdyż...
E965
Maltitole
obojętny /
Słodzące
Występuje jako : maltitol, syrop maltitolowy.
Używany jako sztuczny...
ARO
Aromaty
podejrzany /
Pozostałe
Bliżej nieokreślone substancje smakowe - uzyskiwane nie wiadomo z czego i...