E162
Betanina
obojętny /
Barwniki
Barwnik ten wykorzystuje się głównie w cukiernictwie, przy produkcji...
E330
Kwas cytrynowy
podejrzany /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Kwas cytrynowy jest używany jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz w...
E410
Mączka chleba świętojańskiego
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Występuje jako biały lub żółtobiały proszek. Posiada charakterystyczny...
E508
Chlorek potasu
obojętny /
Pomocnicze
Chlorek potasu jest też stosowany jako składnik mieszaniny soli do...
E621
Glutaminian sodu
podejrzany /
Wzmacniacze smaku
Szeroko stosowany jako dodatek do żywności, jest np. składnikiem zup...
E635
5′-Rybonukleotydy disodu
szkodliwy /
Wzmacniacze smaku
Wzmacniacz smaku i zapachu często łączony z glutaminianem. Sole disodowe...
ARO
Aromaty
podejrzany /
Pozostałe
Bliżej nieokreślone substancje smakowe - uzyskiwane nie wiadomo z czego i...
MAL
MALTODEKSTRYNA
podejrzany /
Pozostałe
Maltodekstryny mają lekko słodkawy smak, dlatego są wykorzystywane jako...
GLU
Dekstroza, glukoza
obojętny /
Pozostałe
Dekstroza to rodzaj cukru prostego - najszybciej wchłaniającego się...