E101
Ryboflawiny
obojętny /
Barwniki
Ryboflawinę stosuje się przy produkcji płatków kukurydzianych...
E160b
Annato
obojętny /
Barwniki
W przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności do barwienia margaryny,...
E250
Azotyn sodu
podejrzany /
Konserwanty
Służy do peklowania mięsa. Przeciwdziała on namnażaniu się bakterii...
E261
Octan potasu
obojętny /
Konserwanty
Sól ta jest stosowana jako zamiennik chlorku magnezu i chlorku wapnia w...
E301
Askorbinian sodu
obojętny /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Stosuje się go jako przeciwutleniacz, dodatek do żywności i odczynnik...
E326
Mleczan potasu
obojętny /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Stosowany jako dodatek do żywności jako składnik konserwujący mięso...
E341
Fosforany wapnia
podejrzany /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Stosowany głównie w nawozach, ale także w proszkach do pieczenia, jako...
E450
Difosforany
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
E451
Trifosforany
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
E461
Metyloceluloza
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Wykorzystywana jest także między innymi w przemyśle budowlanym, produkcji...
E501
Węglany potasu
obojętny /
Pomocnicze
Stosuje się go w przemyśle szklarskim, ceramicznym, do produkcji środków...
E621
Glutaminian sodu
podejrzany /
Wzmacniacze smaku
Szeroko stosowany jako dodatek do żywności, jest np. składnikiem zup...
E635
5′-Rybonukleotydy disodu
szkodliwy /
Wzmacniacze smaku
Wzmacniacz smaku i zapachu często łączony z glutaminianem. Sole disodowe...
ARO
Aromaty
podejrzany /
Pozostałe
Bliżej nieokreślone substancje smakowe - uzyskiwane nie wiadomo z czego i...
DRO
Ekstrakt drożdży
obojętny /
Wzmacniacze smaku
Występuje w postaci sypkiego proszku i ma zastosowanie jako alternatywa dla...
MAL
MALTODEKSTRYNA
podejrzany /
Pozostałe
Maltodekstryny mają lekko słodkawy smak, dlatego są wykorzystywane jako...
GLU
Dekstroza, glukoza
obojętny /
Pozostałe
Dekstroza to rodzaj cukru prostego - najszybciej wchłaniającego się...
SKR
Skrobia modyfikowana
obojętny /
Pozostałe
W produktach spożywczych działa jako zagęstnik, stabilizator,...