Sacharyna
sacharynian sodu, imid kwasu 2-sulfobenzoesowego, sulfimid o-benzoesowy
Sacharyna jest ok. 300 do 500 razy słodsza od sacharozy - jest białą, krystaliczną substancją o temp. topnienia 228 °C. Trudno rozpuszczalna w zimnej, lepiej we wrzącej wodzie. Dobrze rozpuszcza się w glicerynie, eterze, benzenie, chloroformie itd. Najczęściej stosowana jako sól sodowa.
Produkty, które posiadają E954 Sacharyna
Napój Plum multiwitamina
niezdrowy
2 niezdrowe składniki
5 podejrzane składniki
SZCZEGÓŁY › opinii 7
4.6/5
Vivat o smaku pomarańczowym biedronka
niezdrowy
2 niezdrowe składniki
5 podejrzane składniki
SZCZEGÓŁY › Napój gazowany biały Vivat biedronka
niezdrowy
2 niezdrowe składniki
5 podejrzane składniki
SZCZEGÓŁY › opinii 1
4/5