Ksylitol
cukrol
Stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności; głównie gum do żucia i cukierków ze względu na działanie przeciwpróchnicze. Zalecany również dla diabetyków, ponieważ jest metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny. Posiada wielokrotnie niższy indeks glikemiczny (IG:8) niż glukoza czy sacharoza. FDA uznało ksylitol za substancję, która nie wywołuje próchnicy.Produkty, które posiadają E967 Ksylitol
Guma Be Fresh owoce cytrusowe biedronka
niezdrowy
3 niezdrowe składniki
4 podejrzane składniki
SZCZEGÓŁY › Guma Be Fresh Peppermint biedronka
niezdrowy
2 niezdrowe składniki
3 podejrzane składniki
SZCZEGÓŁY › opinii 6
2/5
Guma Smile o smaku cytrynowym JETgum
niezdrowy
3 niezdrowe składniki
4 podejrzane składniki
SZCZEGÓŁY › Guma Orbit o smaku owoców leśnych
niezdrowy
3 niezdrowe składniki
5 podejrzane składniki
SZCZEGÓŁY › opinii 1
2/5