Glikozydy stewiolowe

stewiozydy, stewiol

Glikozydy stewiolowe mają słodkość 200-300 razy większą niż cukier (sacharoza), przy zerowej kaloryczności.

Pozyskuje się je z liści roślin o nazwie stewia (łac. Stevia rebaudiana). Liście tej rośliny są umieszczane pod wodą przez tydzień.
Tak uzyskany roztwór wodny jest następnie oczyszczany i suszony, aż do uzyskania kryształów glikozydów stewiolowych. 

Związki te są dopuszczone do słodzenia napojów bezalkoholowych, piwa, lodów, przetworów z warzyw i owoców, dżemów, czekolady, cukierków, gumy do żucia, płatków śniadaniowych, deserów, sosów i jako tzw. słodziki stołowe



Produkty, które posiadają E960 Glikozydy stewiolowe

Sprite o smaku cytrynowo-limonkowym
podejrzany
4 podejrzane składniki
SZCZEGÓŁY ›
opinii 1
4/5
lipton ice tea peach
podejrzany
2 podejrzane składniki
SZCZEGÓŁY ›
Lipton Green Lemon Ice Tea
podejrzany
3 podejrzane składniki
SZCZEGÓŁY ›
Nestea Ice Tea
podejrzany
2 podejrzane składniki
SZCZEGÓŁY ›
Szmalec SOKOŁÓW
niezdrowy
5 niezdrowe składniki
8 podejrzane składniki
SZCZEGÓŁY ›