E296
Kwas jabłkowy
obojętny /
Konserwanty
Stosuje się go w przemyśle spożywczym jako konserwant oraz w przemyśle...
E320
Butylohydroksyanizol (BHA)
szkodliwy /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Stosowany głównie jako konserwant i przeciwutleniacz w produktach...
E322
Lecytyny
obojętny /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Jest dostępna komercyjnie w postaci czystej i stosowana jako dodatek do...
E330
Kwas cytrynowy
podejrzany /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Kwas cytrynowy jest używany jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz w...
E420
Sorbitol
podejrzany /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Występuje jako : sorbitol, syrop sorbitolowy
Stosowany jako dodatek do...
E421
Mannitol
podejrzany /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Mannitol jest zaliczany to diuretyków osmotycznie czynnych. W Polsce w...
E422
Glicerol
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Jest stosowana przy produkcji kremów, pomadek i innych produktów...
E950
Acesulfam K
szkodliwy /
Słodzące
W temperaturze pokojowej związek ten występuje w postaci białych...
E951
Aspartam
szkodliwy /
Słodzące
Stosowany masowo jako sztuczny środek słodzący (słodzik) w produktach...
E955
Sukraloza
podejrzany /
Słodzące
Jest stosowana jako słodzik nie dostarczający do organizmu kalorii, gdyż...
E967
Ksylitol
obojętny /
Słodzące
Stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności;...
ARO
Aromaty
podejrzany /
Pozostałe
Bliżej nieokreślone substancje smakowe - uzyskiwane nie wiadomo z czego i...