E322
Lecytyny
obojętny /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Jest dostępna komercyjnie w postaci czystej i stosowana jako dodatek do...
E341
Fosforany wapnia
podejrzany /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Stosowany głównie w nawozach, ale także w proszkach do pieczenia, jako...
E500
Węglany sodu
obojętny /
Pomocnicze
Stosuje się go do wyrobu szkła oraz papieru. Wykorzystuje się go...
E508
Chlorek potasu
obojętny /
Pomocnicze
Chlorek potasu jest też stosowany jako składnik mieszaniny soli do...
E621
Glutaminian sodu
podejrzany /
Wzmacniacze smaku
Szeroko stosowany jako dodatek do żywności, jest np. składnikiem zup...
E627
Guanylan disodowy
szkodliwy /
Wzmacniacze smaku
Guanylan disodowy otrzymywany jest z suszonych ryb i glonów morskich....
E631
Inozynian disodowy
szkodliwy /
Wzmacniacze smaku
organiczny związek chemiczny, dodatek spożywczy, powszechnie dodawany do...
ARO
Aromaty
podejrzany /
Pozostałe
Bliżej nieokreślone substancje smakowe - uzyskiwane nie wiadomo z czego i...
MAL
MALTODEKSTRYNA
podejrzany /
Pozostałe
Maltodekstryny mają lekko słodkawy smak, dlatego są wykorzystywane jako...