E250
Azotyn sodu
podejrzany /
Konserwanty
Służy do peklowania mięsa. Przeciwdziała on namnażaniu się bakterii...
E261
Octan potasu
obojętny /
Konserwanty
Sól ta jest stosowana jako zamiennik chlorku magnezu i chlorku wapnia w...
E262
Octany sodu
obojętny /
Konserwanty
Stosowany jako regulator kwasowości i konserwant. Roztwór octanu sodu to...
E326
Mleczan potasu
obojętny /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Stosowany jako dodatek do żywności jako składnik konserwujący mięso...
E450
Difosforany
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
E451
Trifosforany
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
E452
Polifosforany
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Polifosorany spełniają rolę stabilizatorów, emulgatorów a także...
E575
Lakton kwasu glukonowego
obojętny /
Pomocnicze
Sam glukolakton ma odczyn obojętny, ale pod wypływem wody hydrolizuje do...
E621
Glutaminian sodu
podejrzany /
Wzmacniacze smaku
Szeroko stosowany jako dodatek do żywności, jest np. składnikiem zup...
MAL
MALTODEKSTRYNA
podejrzany /
Pozostałe
Maltodekstryny mają lekko słodkawy smak, dlatego są wykorzystywane jako...