E101
Ryboflawiny
obojętny /
Barwniki
Ryboflawinę stosuje się przy produkcji płatków kukurydzianych...
E120
Kwas karminowy
obojętny /
Barwniki
Szeroko stosowana w przemyśle kosmetycznym do barwienia m.in.: cieni do...
E163
Antocyjany
obojętny /
Barwniki
Jest chemicznym dodatkiem do żywności. Używany jako czerwono-fioletowy...
E202
Sorbinian potasu
obojętny /
Konserwanty
Sorbinian potasu jest używany jako środek konserwujący do żywności,...
E211
Benzoesan sodu
podejrzany /
Konserwanty
Benzoesan sodu jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym jako środek...
E290
Dwutlenek węgla
obojętny /
Konserwanty
Zastowowanie min: w cukrownictwie – do wytrącania resztek wodorotlenku...
E330
Kwas cytrynowy
podejrzany /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Kwas cytrynowy jest używany jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz w...
E414
Guma arabska (guma akacjowa)
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Guma arabska jest stosowana w lecznictwie jako środek osłaniający w...
E440
Pektyny
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako środek zagęszczający....
E955
Sukraloza
podejrzany /
Słodzące
Jest stosowana jako słodzik nie dostarczający do organizmu kalorii, gdyż...
ARO
Aromaty
podejrzany /
Pozostałe
Bliżej nieokreślone substancje smakowe - uzyskiwane nie wiadomo z czego i...
MAL
MALTODEKSTRYNA
podejrzany /
Pozostałe
Maltodekstryny mają lekko słodkawy smak, dlatego są wykorzystywane jako...