E202
Sorbinian potasu
obojętny /
Konserwanty
Sorbinian potasu jest używany jako środek konserwujący do żywności,...
E250
Azotyn sodu
podejrzany /
Konserwanty
Służy do peklowania mięsa. Przeciwdziała on namnażaniu się bakterii...
E251
Azotan sodu
podejrzany /
Konserwanty
Zastosowanie: jako nawóz azotowy (zawiera 15,5% azotu)
przed wynalezieniem...
E262
Octany sodu
obojętny /
Konserwanty
Stosowany jako regulator kwasowości i konserwant. Roztwór octanu sodu to...
E270
Kwas mlekowy
obojętny /
Konserwanty
Jest używany do regulacji kwasowości w przemyśle cukierniczym. Znajduje...
E330
Kwas cytrynowy
podejrzany /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Kwas cytrynowy jest używany jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz w...
E407
Karagen
podejrzany /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym w charakterze substancji...
E415
Guma ksantanowa
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Dodatek gumy guar zwiększa znacznie lepkość roztworu gumy ksantanowej....
E425
Konjac
podejrzany /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
E450
Difosforany
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
E451
Trifosforany
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
E452
Polifosforany
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Polifosorany spełniają rolę stabilizatorów, emulgatorów a także...
E621
Glutaminian sodu
podejrzany /
Wzmacniacze smaku
Szeroko stosowany jako dodatek do żywności, jest np. składnikiem zup...
E627
Guanylan disodowy
szkodliwy /
Wzmacniacze smaku
Guanylan disodowy otrzymywany jest z suszonych ryb i glonów morskich....
E631
Inozynian disodowy
szkodliwy /
Wzmacniacze smaku
organiczny związek chemiczny, dodatek spożywczy, powszechnie dodawany do...
E635
5′-Rybonukleotydy disodu
szkodliwy /
Wzmacniacze smaku
Wzmacniacz smaku i zapachu często łączony z glutaminianem. Sole disodowe...
MAL
MALTODEKSTRYNA
podejrzany /
Pozostałe
Maltodekstryny mają lekko słodkawy smak, dlatego są wykorzystywane jako...