E160a
Karoteny
obojętny /
Barwniki
Karoteny są pomarańczowożółtymi organicznymi barwnikami...
E202
Sorbinian potasu
obojętny /
Konserwanty
Sorbinian potasu jest używany jako środek konserwujący do żywności,...
E290
Dwutlenek węgla
obojętny /
Konserwanty
Zastowowanie min: w cukrownictwie – do wytrącania resztek wodorotlenku...
E300
Kwas askorbinowy
obojętny /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Kwas L-askorbinowy inaczej Witamina C odgrywa istotną rolę w...
E330
Kwas cytrynowy
podejrzany /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Kwas cytrynowy jest używany jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz w...
E950
Acesulfam K
szkodliwy /
Słodzące
W temperaturze pokojowej związek ten występuje w postaci białych...
E951
Aspartam
szkodliwy /
Słodzące
Stosowany masowo jako sztuczny środek słodzący (słodzik) w produktach...
SKR
Skrobia modyfikowana
obojętny /
Pozostałe
W produktach spożywczych działa jako zagęstnik, stabilizator,...