E415
Guma ksantanowa
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Dodatek gumy guar zwiększa znacznie lepkość roztworu gumy ksantanowej....
E500
Węglany sodu
obojętny /
Pomocnicze
Stosuje się go do wyrobu szkła oraz papieru. Wykorzystuje się go...
E501
Węglany potasu
obojętny /
Pomocnicze
Stosuje się go w przemyśle szklarskim, ceramicznym, do produkcji środków...
E621
Glutaminian sodu
podejrzany /
Wzmacniacze smaku
Szeroko stosowany jako dodatek do żywności, jest np. składnikiem zup...
E635
5′-Rybonukleotydy disodu
szkodliwy /
Wzmacniacze smaku
Wzmacniacz smaku i zapachu często łączony z glutaminianem. Sole disodowe...
ARO
Aromaty
podejrzany /
Pozostałe
Bliżej nieokreślone substancje smakowe - uzyskiwane nie wiadomo z czego i...
SKR
Skrobia modyfikowana
obojętny /
Pozostałe
W produktach spożywczych działa jako zagęstnik, stabilizator,...