E262
Octany sodu
obojętny /
Konserwanty
Stosowany jako regulator kwasowości i konserwant. Roztwór octanu sodu to...
E300
Kwas askorbinowy
obojętny /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Kwas L-askorbinowy inaczej Witamina C odgrywa istotną rolę w...
E330
Kwas cytrynowy
podejrzany /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Kwas cytrynowy jest używany jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz w...
E407
Karagen
podejrzany /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym w charakterze substancji...
E412
Guma guar
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Jest to dodatek do żywności, umieszczony na, zagęszczający oraz...
E415
Guma ksantanowa
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Dodatek gumy guar zwiększa znacznie lepkość roztworu gumy ksantanowej....
E514
Siarczany sodu
podejrzany /
Pomocnicze
Siarczan sodu jest wykorzystywany w procesie Krafta do otrzymywania ścieru...
E515
Siarczany potasu
podejrzany /
Pomocnicze
Znajduje zastosowanie jako nawóz mineralny, przy produkcji szkła i ałunów.
E621
Glutaminian sodu
podejrzany /
Wzmacniacze smaku
Szeroko stosowany jako dodatek do żywności, jest np. składnikiem zup...
E635
5′-Rybonukleotydy disodu
szkodliwy /
Wzmacniacze smaku
Wzmacniacz smaku i zapachu często łączony z glutaminianem. Sole disodowe...
ARO
Aromaty
podejrzany /
Pozostałe
Bliżej nieokreślone substancje smakowe - uzyskiwane nie wiadomo z czego i...
MAL
MALTODEKSTRYNA
podejrzany /
Pozostałe
Maltodekstryny mają lekko słodkawy smak, dlatego są wykorzystywane jako...
GLU
Dekstroza, glukoza
obojętny /
Pozostałe
Dekstroza to rodzaj cukru prostego - najszybciej wchłaniającego się...
SKR
Skrobia modyfikowana
obojętny /
Pozostałe
W produktach spożywczych działa jako zagęstnik, stabilizator,...