E250
Azotyn sodu
podejrzany /
Konserwanty
Służy do peklowania mięsa. Przeciwdziała on namnażaniu się bakterii...
E261
Octan potasu
obojętny /
Konserwanty
Sól ta jest stosowana jako zamiennik chlorku magnezu i chlorku wapnia w...
E301
Askorbinian sodu
obojętny /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Stosuje się go jako przeciwutleniacz, dodatek do żywności i odczynnik...
E330
Kwas cytrynowy
podejrzany /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Kwas cytrynowy jest używany jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz w...
E451
Trifosforany
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
E621
Glutaminian sodu
podejrzany /
Wzmacniacze smaku
Szeroko stosowany jako dodatek do żywności, jest np. składnikiem zup...
E635
5′-Rybonukleotydy disodu
szkodliwy /
Wzmacniacze smaku
Wzmacniacz smaku i zapachu często łączony z glutaminianem. Sole disodowe...
ARO
Aromaty
podejrzany /
Pozostałe
Bliżej nieokreślone substancje smakowe - uzyskiwane nie wiadomo z czego i...
GLU
Dekstroza, glukoza
obojętny /
Pozostałe
Dekstroza to rodzaj cukru prostego - najszybciej wchłaniającego się...