E250
Azotyn sodu
podejrzany /
Konserwanty
Służy do peklowania mięsa. Przeciwdziała on namnażaniu się bakterii...
E260
Kwas octowy
obojętny /
Konserwanty
Stosowany jako ocet spożywczy do konserwacji żywnośc
E300
Kwas askorbinowy
obojętny /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Kwas L-askorbinowy inaczej Witamina C odgrywa istotną rolę w...
E301
Askorbinian sodu
obojętny /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Stosuje się go jako przeciwutleniacz, dodatek do żywności i odczynnik...
E451
Trifosforany
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
E452
Polifosforany
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Polifosorany spełniają rolę stabilizatorów, emulgatorów a także...
E575
Lakton kwasu glukonowego
obojętny /
Pomocnicze
Sam glukolakton ma odczyn obojętny, ale pod wypływem wody hydrolizuje do...
E621
Glutaminian sodu
podejrzany /
Wzmacniacze smaku
Szeroko stosowany jako dodatek do żywności, jest np. składnikiem zup...
GLU
Dekstroza, glukoza
obojętny /
Pozostałe
Dekstroza to rodzaj cukru prostego - najszybciej wchłaniającego się...