Cała masa substancji słodzących, brak cukru i 163 kcal na 100g. Jak to możliwe tzn. Skąd te kalorie ?
E171
Tlenek tytanu(IV)
obojętny /
Barwniki
W nowoczesnych technologiach znajduje on zastosowanie do wytwarzania...
E296
Kwas jabłkowy
obojętny /
Konserwanty
Stosuje się go w przemyśle spożywczym jako konserwant oraz w przemyśle...
E321
Butylohydroksytoluen (BHT)
szkodliwy /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Znajdujący zastosowanie w przemyśle chemicznym. Jest to antyoksydant...
E322
Lecytyny
obojętny /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Jest dostępna komercyjnie w postaci czystej i stosowana jako dodatek do...
E330
Kwas cytrynowy
podejrzany /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Kwas cytrynowy jest używany jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz w...
E414
Guma arabska (guma akacjowa)
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Guma arabska jest stosowana w lecznictwie jako środek osłaniający w...
E421
Mannitol
podejrzany /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Mannitol jest zaliczany to diuretyków osmotycznie czynnych. W Polsce w...
E422
Glicerol
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Jest stosowana przy produkcji kremów, pomadek i innych produktów...
E903
Wosk carnauba
obojętny /
Słodzące
Używany jest do utwardzania wosku pszczelego, w konserwacji dzieł sztuki,...
E950
Acesulfam K
szkodliwy /
Słodzące
W temperaturze pokojowej związek ten występuje w postaci białych...
E951
Aspartam
szkodliwy /
Słodzące
Stosowany masowo jako sztuczny środek słodzący (słodzik) w produktach...
E955
Sukraloza
podejrzany /
Słodzące
Jest stosowana jako słodzik nie dostarczający do organizmu kalorii, gdyż...
E965
Maltitole
obojętny /
Słodzące
Występuje jako : maltitol, syrop maltitolowy.
Używany jako sztuczny...
E967
Ksylitol
obojętny /
Słodzące
Stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności;...
ARO
Aromaty
podejrzany /
Pozostałe
Bliżej nieokreślone substancje smakowe - uzyskiwane nie wiadomo z czego i...