E150a
Karmel
obojętny /
Barwniki
Główny składnik niektórych rodzajów cukierków (np. karmelków) oraz...
E160a
Karoteny
obojętny /
Barwniki
Karoteny są pomarańczowożółtymi organicznymi barwnikami...
E306
Mieszanina tokoferoli
obojętny /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
odgrywa istotną rola w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce...
E412
Guma guar
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Jest to dodatek do żywności, umieszczony na, zagęszczający oraz...
E451
Trifosforany
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
E500
Węglany sodu
obojętny /
Pomocnicze
Stosuje się go do wyrobu szkła oraz papieru. Wykorzystuje się go...
E501
Węglany potasu
obojętny /
Pomocnicze
Stosuje się go w przemyśle szklarskim, ceramicznym, do produkcji środków...
E551
Ditlenek krzemu
obojętny /
Pomocnicze
Ditlenek krzemu w formie piasku (kwarcowego) jest stosowany do produkcji...
E621
Glutaminian sodu
podejrzany /
Wzmacniacze smaku
Szeroko stosowany jako dodatek do żywności, jest np. składnikiem zup...
E627
Guanylan disodowy
szkodliwy /
Wzmacniacze smaku
Guanylan disodowy otrzymywany jest z suszonych ryb i glonów morskich....
E631
Inozynian disodowy
szkodliwy /
Wzmacniacze smaku
organiczny związek chemiczny, dodatek spożywczy, powszechnie dodawany do...
MAL
MALTODEKSTRYNA
podejrzany /
Pozostałe
Maltodekstryny mają lekko słodkawy smak, dlatego są wykorzystywane jako...
SKR
Skrobia modyfikowana
obojętny /
Pozostałe
W produktach spożywczych działa jako zagęstnik, stabilizator,...