E100
Kurkumina
obojętny /
Barwniki
Stosowany jako żółto-pomarańczowy barwnik spożywczy; składnik m.in....
E120
Kwas karminowy
obojętny /
Barwniki
Szeroko stosowana w przemyśle kosmetycznym do barwienia m.in.: cieni do...
E133
Błękit brylantowy FCF
obojętny /
Barwniki
Żelatyna i produkty pochodne, groszek konserwowy, napoje (głównie...
E160a
Karoteny
obojętny /
Barwniki
Karoteny są pomarańczowożółtymi organicznymi barwnikami...
E171
Tlenek tytanu(IV)
obojętny /
Barwniki
W nowoczesnych technologiach znajduje on zastosowanie do wytwarzania...
E296
Kwas jabłkowy
obojętny /
Konserwanty
Stosuje się go w przemyśle spożywczym jako konserwant oraz w przemyśle...
E330
Kwas cytrynowy
podejrzany /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Kwas cytrynowy jest używany jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz w...
E334
Kwas L(+)-winowy
obojętny /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
Kwas winowy i jego sole wykorzystuje się też przy produkcji serów...
E903
Wosk carnauba
obojętny /
Słodzące
Używany jest do utwardzania wosku pszczelego, w konserwacji dzieł sztuki,...
ARO
Aromaty
podejrzany /
Pozostałe
Bliżej nieokreślone substancje smakowe - uzyskiwane nie wiadomo z czego i...
MAL
MALTODEKSTRYNA
podejrzany /
Pozostałe
Maltodekstryny mają lekko słodkawy smak, dlatego są wykorzystywane jako...
GLU
Dekstroza, glukoza
obojętny /
Pozostałe
Dekstroza to rodzaj cukru prostego - najszybciej wchłaniającego się...
SKR
Skrobia modyfikowana
obojętny /
Pozostałe
W produktach spożywczych działa jako zagęstnik, stabilizator,...