Lista dodatków spożywczych E Konserwanty strona 2



E200
Kwas sorbowy
obojętny / Konserwanty
Stosowany jako konserwant oraz środek utrzymujący wilgotność (sery,...
DZIECI
ALERGICY
E202
Sorbinian potasu
obojętny / Konserwanty
Sorbinian potasu jest używany jako środek konserwujący do żywności,...
DZIECI
ALERGICY
E203
Sorbinian wapnia
obojętny / Konserwanty
Sorbinian wapnia jest stosowany jako konserwant do pieczywa (np. chleba...
DZIECI
ALERGICY
E210
Benzoesan - kwas benzoesowy
szkodliwy / Konserwanty
Stosowany jako środek konserwujący do żywności.
DZIECI
ALERGICY
E211
Benzoesan sodu
podejrzany / Konserwanty
Benzoesan sodu jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym jako środek...
DZIECI
ALERGICY
E212
Benzoesan potasu
podejrzany / Konserwanty
Benzoesan potasu jest używany jako konserwant do dżemów, produktów do...
DZIECI
ALERGICY
E213
Benzoesan wapnia
szkodliwy / Konserwanty
Stosuje się jako konserwant do warzonych napojów bezalkoholowych,...
DZIECI
ALERGICY
E214
Benzoesan etylu
szkodliwy / Konserwanty
DZIECI
ALERGICY
E215
Benzoesan estru etylowego
szkodliwy / Konserwanty
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu
DZIECI
ALERGICY
E216
Benzoesan propylu
szkodliwy / Konserwanty
Hydroksybenzoesan propylu. Jest używany głównie jako konserwant w...
DZIECI
ALERGICY
E217
Benzoesan estru propylu - propylo-p-Hydroksybenzoesan sodu
szkodliwy / Konserwanty
DZIECI
ALERGICY
E218
Benzoesan metylu - p-Hydroksybenzoesan metylu
szkodliwy / Konserwanty
DZIECI
ALERGICY
E219
Benzoesan estru metylu - Sól sodowa p-Hydroksybenzoesanu metylu
szkodliwy / Konserwanty
DZIECI
ALERGICY
E224
Pirosiarczyn potasu
obojętny / Konserwanty
Stosowany jest jako konserwant w piwowarstwie, winiarstwie i przemyśle...
DZIECI
ALERGICY
E239
Heksamina
podejrzany / Konserwanty
inaczej Heksametylenotetraamina...  W formie tabletek używana...
DZIECI
ALERGICY
E250
Azotyn sodu
podejrzany / Konserwanty
Służy do peklowania mięsa. Przeciwdziała on namnażaniu się bakterii...
DZIECI
ALERGICY
E282
Propionian wapnia
obojętny / Konserwanty
Środek antypleśniowy stosowany przy produkcji pieczywa.
DZIECI
ALERGICY