Lista dodatków spożywczych E strona 2
E242
Pirowęglan dimetylu
podejrzany /
Konserwanty
Jest dodawany do win stołowych, musujących, likierowych w celach...
Jest dodawany do win stołowych, musujących, likierowych w celach...
DZIECI
ALERGICY
E249
Azotyn potasu
podejrzany /
Konserwanty
Stosowany do konserwacji mięsa, gdyż zapobiega tworzeniu się jadu...
Stosowany do konserwacji mięsa, gdyż zapobiega tworzeniu się jadu...
DZIECI
ALERGICY
E407
Karagen
podejrzany /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym w charakterze substancji...
Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym w charakterze substancji...
DZIECI
ALERGICY
E407a
Przetworzone wodorosty morskie z gatunku Euchuema
podejrzany /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
DZIECI
ALERGICY
E420
Sorbitol
podejrzany /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Występuje jako : sorbitol, syrop sorbitolowy Stosowany jako dodatek do...
Występuje jako : sorbitol, syrop sorbitolowy Stosowany jako dodatek do...
DZIECI
ALERGICY
E954
Sacharyna
podejrzany /
Słodzące
Sacharyna jest ok. 300 do 500 razy słodsza od sacharozy - jest...
Sacharyna jest ok. 300 do 500 razy słodsza od sacharozy - jest...
DZIECI
ALERGICY
E955
Sukraloza
podejrzany /
Słodzące
Jest stosowana jako słodzik nie dostarczający do organizmu kalorii, gdyż...
Jest stosowana jako słodzik nie dostarczający do organizmu kalorii, gdyż...
DZIECI
ALERGICY
MOM
Mięso oddzielane mechanicznie
podejrzany /
Pozostałe
Mom to masa mięsno-tłuszczowa uzyskiwana z elementów...
Mom to masa mięsno-tłuszczowa uzyskiwana z elementów...
DZIECI
ALERGICY
SGF
Syrop glukozowo-fruktozowy
podejrzany /
Słodzące
Syrop otrzymuje się z kukurydzy, przetworzonej...
Syrop otrzymuje się z kukurydzy, przetworzonej...
DZIECI
ALERGICY
SCI
Syrop cukru inwertowanego
podejrzany /
Słodzące
Otrzymuje się go metoda przemysłową z sacharozy czyli cukru...
Otrzymuje się go metoda przemysłową z sacharozy czyli cukru...
DZIECI
ALERGICY
E960
Glikozydy stewiolowe
podejrzany /
Słodzące
Glikozydy stewiolowe mają słodkość 200-300 razy większą niż cukier...
Glikozydy stewiolowe mają słodkość 200-300 razy większą niż cukier...
DZIECI
ALERGICY