Lista dodatków spożywczych E
Wygodna lista dodatków E do artykułów spożywczych. Które są zdrowe, szkodliwe, rakotwórcze ?Niektóre dodatki są groźne dla dzieci, inne wywołują alergię - warto wiedzieć, których unikać...
E120
Kwas karminowy
obojętny /
Barwniki
Szeroko stosowana w przemyśle kosmetycznym do barwienia m.in.: cieni do...
Szeroko stosowana w przemyśle kosmetycznym do barwienia m.in.: cieni do...
DZIECI
ALERGICY
E122
Azorubina
podejrzany /
Barwniki
Syntetyczny czerwony barwnik stosowany jako dodatek do żywności.Związek...
Syntetyczny czerwony barwnik stosowany jako dodatek do żywności.Związek...
DZIECI
ALERGICY
E154
Brąz FK
podejrzany /
Barwniki
Barwnik ten znajduje zastosowanie głównie w produktach rybnych (wędzone...
Barwnik ten znajduje zastosowanie głównie w produktach rybnych (wędzone...
DZIECI
ALERGICY
E200
Kwas sorbowy
obojętny /
Konserwanty
Stosowany jako konserwant oraz środek utrzymujący wilgotność (sery,...
Stosowany jako konserwant oraz środek utrzymujący wilgotność (sery,...
DZIECI
ALERGICY
E202
Sorbinian potasu
obojętny /
Konserwanty
Sorbinian potasu jest używany jako środek konserwujący do żywności,...
Sorbinian potasu jest używany jako środek konserwujący do żywności,...
DZIECI
ALERGICY
E203
Sorbinian wapnia
obojętny /
Konserwanty
Sorbinian wapnia jest stosowany jako konserwant do pieczywa (np. chleba...
Sorbinian wapnia jest stosowany jako konserwant do pieczywa (np. chleba...
DZIECI
ALERGICY
E212
Benzoesan potasu
podejrzany /
Konserwanty
Benzoesan potasu jest używany jako konserwant do dżemów, produktów do...
Benzoesan potasu jest używany jako konserwant do dżemów, produktów do...
DZIECI
ALERGICY
E224
Pirosiarczyn potasu
obojętny /
Konserwanty
Stosowany jest jako konserwant w piwowarstwie, winiarstwie i przemyśle...
Stosowany jest jako konserwant w piwowarstwie, winiarstwie i przemyśle...
DZIECI
ALERGICY
E282
Propionian wapnia
obojętny /
Konserwanty
Środek antypleśniowy stosowany przy produkcji pieczywa.
Środek antypleśniowy stosowany przy produkcji pieczywa.
DZIECI
ALERGICY
E414
Guma arabska (guma akacjowa)
obojętny /
Emulgatory, Spulchniające, Żelujące
Guma arabska jest stosowana w lecznictwie jako środek osłaniający w...
Guma arabska jest stosowana w lecznictwie jako środek osłaniający w...
DZIECI
ALERGICY
E520
Siarczan glinu
podejrzany /
Pomocnicze
Stosowany jako zaprawa farbiarska, w przemyśle papierniczym, garbarstwie...
Stosowany jako zaprawa farbiarska, w przemyśle papierniczym, garbarstwie...
DZIECI
ALERGICY
E901
Wosk pszczeli, biały i żółty
obojętny /
Słodzące
Wosk biały stosowany do produkcji kosmetyków
Wosk biały stosowany do produkcji kosmetyków
DZIECI
ALERGICY
E903
Wosk carnauba
obojętny /
Słodzące
Używany jest do utwardzania wosku pszczelego, w konserwacji dzieł sztuki,...
Używany jest do utwardzania wosku pszczelego, w konserwacji dzieł sztuki,...
DZIECI
ALERGICY
E904
Szelak
obojętny /
Słodzące
W zależności od rodzaju drzewa szelak ma kolor od żółtego do...
W zależności od rodzaju drzewa szelak ma kolor od żółtego do...
DZIECI
ALERGICY
E920
L-Cysteina
obojętny /
Słodzące
Występuje głównie w białkach zbóż oraz kukurydzy. Jej pochodna...
Występuje głównie w białkach zbóż oraz kukurydzy. Jej pochodna...
DZIECI
ALERGICY
E927b
Karbamid
podejrzany /
Słodzące
Mocznik występuje w postaci białych granulek. Jako nawóz stosuje się go...
Mocznik występuje w postaci białych granulek. Jako nawóz stosuje się go...
DZIECI
ALERGICY
E1105
Lizozym
podejrzany /
Pozostałe
Białko kationowe o masie 14,4 kDa, które ma właściwości enzymu...
Białko kationowe o masie 14,4 kDa, które ma właściwości enzymu...
DZIECI
ALERGICY
ARO
Aromaty
podejrzany /
Pozostałe
Bliżej nieokreślone substancje smakowe - uzyskiwane nie wiadomo z czego i...
Bliżej nieokreślone substancje smakowe - uzyskiwane nie wiadomo z czego i...
DZIECI
ALERGICY
PIE
Mieszanka piekarnicza
podejrzany /
Pozostałe
Mieszanka, która zawiera zwykle gluten przenny, zakwas przenny,...
Mieszanka, która zawiera zwykle gluten przenny, zakwas przenny,...
DZIECI
ALERGICY
E503
Węglany amonu
obojętny /
Przeciwutleniacze, Regulatory kwasowości
W żywności uznawany za nieszkodliwy (w małych dawkach), jednak przy...
W żywności uznawany za nieszkodliwy (w małych dawkach), jednak przy...
DZIECI
ALERGICY